Buikpijn Kindercentrum Zwolle

Heeft uw kind vaak buikpijn, zonder dat er een medische oorzaak wordt gevonden? U bent niet de enige. Ongeveer 1 op de 10 kinderen heeft last van langdurige of terugkerende buikklachten. Soms is de pijn mild, maar vaak beïnvloedt het het dagelijks leven: op school, thuis of in het contact met anderen.

Buikpijn kan veel impact hebben. Kinderen missen lessen, slapen slechter, eten minder goed of raken sneller uitgeput. En als ouder voel je je machteloos, zeker wanneer artsen geen duidelijke oorzaak kunnen vinden. Dan wordt vaak gesproken van functionele buikpijn: buikpijn zonder aantoonbare lichamelijke afwijking.

Een team dat verder kijkt

Bij het Buikpijn Kindercentrum Zwolle bieden we een andere benadering. Ons team bestaat uit ervaren therapeuten die gespecialiseerd zijn in de relatie tussen lichaam, spanning en gedrag. We kijken verder dan alleen de buik, we kijken naar het hele kind.

We behandelen kinderen met:

  • langdurige of terugkerende buikpijn
  • plas- en poepproblemen
  • spanningsklachten of angstklachten
  • eetproblemen of lichamelijke overprikkeling
  • hoofdpijn, slaapproblemen of vermoeidheid

Onze werkwijze

We starten met een intake waarin we ruim de tijd nemen om uw kind en zijn of haar klachten te leren kennen. Daarna stellen we samen een behandelplan op maat op. We combineren waar nodig verschillende expertises zoals oefentherapie, reflexintegratie en ontspanningsmethoden.

Onze kracht zit in de samenwerking binnen het team en de persoonlijke aanpak. Elk kind is uniek – en verdient ook zo benaderd te worden.

🌿 Plan een vrijblijvende intake

Als buikpijn geen duidelijk verhaal vertelt, kijken wij naar het hele kind. Want vaak ligt de sleutel tot herstel dieper dan de buik alleen.

Veel kinderen lopen langere tijd rond met terugkerende of chronische buikklachten voordat ze bij ons in beeld komen. Soms is de pijn vaag, soms hevig en belemmerend. Vaak gaan deze klachten samen met hoofdpijn, slaapproblemen, vermoeidheid of pijn in nek en rug. Het kind zit letterlijk en figuurlijk niet lekker in zijn vel.

Functionele buikpijn

Wanneer er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, spreken we van functionele buikpijn. Dit komt vaker voor dan je denkt, en kan bij kinderen verschillende vormen aannemen:

  • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) – vaak gepaard met ontlastingsproblemen, komt vaker voor bij meisjes.
  • Functionele dyspepsie – klachten rond de maagstreek, zoals misselijkheid of vol gevoel.
  • Abdominale migraine – aanvalsgewijze buikpijn, soms met andere migraine-achtige symptomen.
  • Functionele buikpijn NAO – buikpijn die niet in bovenstaande categorieën past, maar wél echt gevoeld wordt.

Andere oorzaken van buikklachten

Niet alle buikpijn is functioneel. Er zijn ook andere oorzaken waar we alert op zijn, zoals:

  • Coeliakie (glutenovergevoeligheid)
  • Lactose-intolerantie
  • Parasieten, wormen of schimmels
  • Functionele obstipatie

We nemen deze oorzaken altijd mee in onze brede kijk op de klachten. Samen brengen we in kaart wat er speelt en wat uw kind nodig heeft – fysiek, emotioneel én praktisch.

Elk buik vertelt een verhaal. Wij luisteren, onderzoeken en helpen kinderen om weer licht te leven in plaats van te lijden.